Top

Idealny przepis to taki, który nie wymaga od nas nadzwyczajnych umiejętności, a mimo to efekt jest nadzwyczajny.

 

Ostatnio na blogu często przewijał się tort bezowy, którym zajadaliśmy się na Komunii. Jednak przygotowanie od podstaw takiego deserowego arcydzieła zajmuje sporo czasu. Szczególnie pieczenie bezy jest pracochłonne i obarczone największym ryzykiem. Takie wyzwanie dobre jest na wyjątkowe uroczystości. Można jednak posmakować czegoś równie pysznego, nie czekając na wielką uroczystość.

Zdradzam tajemny sposób na przygotowanie deseru a’ la tort bezowy. Szybki, łatwy i smaczny – idealny przepis.

Składniki podaję orientacyjnie. Fajne w tym deserze jest to, że nie trzeba sztywno trzymać się proporcji. Właściwie ich dobór zależy od indywidualnego smaku i tego jak bardzo dbamy o linię. Ja dla dzieci robię wersję z większą ilością bez oraz krówek, a dla dorosłych z sokiem z cytryny oraz większą ilością owoców. Dla każdego coś dobrego.

Składniki:

  • małe opakowanie serka mascarpone (250g)
  • mała śmietana 35% (2dl)
  • opakowanie bez, fajnie jak są orzechowe (140g)
  • cukier puder
  • cytryna
  • krówki
  • owoce

idealny przepis na deser

Przygotowanie:

  • ubijamy serek mascarpone z 1 dużą łyżką cukru pudru lub łyżką soku z cytryny
  • dodajemy śmietanę i dalej ubijamy
  • dodajemy pokruszone bezy i całość mieszamy
  • dodajemy drobno posiekane krówki (można też polać masą krówkową)
  • ozdabiamy owocami

Bajecznie szybki, genialnie prosty, nieziemsko smaczny – idealny przepis na szybki deser. Smacznego!


Post w ramach wyzwania blogowego u Uli. Temat na dzisiaj – idealny przepis.

 

Poprzedni wpis
Następny wpis