Igorek powiedział… (kąpiel) Igorek powiedział… (pachy)

Gotowe ciasto francuskie – sposób na niespodziewanych gości. :)

Jeżeli zdarzały się Wam niezapowiedziane odwiedziny lub zapowiedziane z małym wyprzedzeniem, to jest recepta na smaczny dodatek do kawy. Warunkiem jest posiadanie ciasta francuskiego oraz dowolnych owoców (świeżych lub np. z puszki).

Gotowe ciasto francuskie to naprawdę wspaniały wynalazek. Z jego pomocą można wyczarować najróżniejsze przekąski, czy to na słodko czy na słono.

ciastko02

Ja użyłam dzisiaj śliwek, bo mamy akurat na nie sezon, ale równie dobrze mogą to być jabłka, gruszki, brzoskwinie z puszki, jeżyny, jagody – właściwie, co komu przyjdzie do głowy. W tych błyskawicznych ciasteczkach rozsmakowałam się dzięki mojej koleżance – Agnieszce.

Potrzebujemy:

  • ciasto francuskie
  • owoce
  • cukier (najlepiej brązowy) lub miód
  • jajko

 

Przygotowanie:

  • Ciasto kroimy na kwadraty wielkości ok. 6 cm x 6 cm.
  • Przekładamy na blachę.
  • Smarujemy białkiem (można roztrzepać z jedną łyżką wody).
  • Nakładamy owoce: mniejsze w całości (np. jeżyny), większe podzielone na części (np. śliwki w połówkach, ale jabłko najlepiej pokroić w kostkę).
  • Owoce powinny zajmować środek kwadratu, tak aby reszta ciasta (po bokach) miała szansę wyrosnąć.
  • Na koniec posypujemy cukrem lub polewamy odrobiną miodu, można do smaku (np. śliwki czy jabłka) posypać odrobiną cynamonu.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (najlepiej sprawdzić na opakowaniu od ciasta), pieczemy około 15 minut – decyduje wygląd ciasta.

 

Po tym czasie w domu pachnie świeżym wypiekiem, a my możemy zaimponować gościom. To jest naprawdę wdzięczny sposób, gdyż nie wymaga ani dużej precyzji ani specjalnych umiejętności kuchennych, a ciepłe ciasteczka naprawdę robią wrażenie.:)

ciastko01

 

Smacznego!

 

PS. Zapasową rolkę cista francuskiego warto na czarną godzinę ukryć w zamrażalce.

Poprzedni wpis
Następny wpis